Preventívne opatrenia na zníženie požiarovosti

Preventívne opatrenia na zníženie požiarovosti

Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

         Vážení občania !

Príchodom teplých, slnečných dní sa zvyšuje pracovná aktivita pri zbere a skladovaní krmu, sušení sena a neskoršie aj pri žatevných prácach. Je mnoho dôkazov, že zber úrody je spojený aj so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiarov, čo sa odráža aj na zvýšenom počte požiarov v tomto období. Najčastejšie príčiny požiarov vznikajú  najmä:

 

  • pri neopatrnom fajčení a pri nesprávnej manipulácii s otvoreným ohňom, horľavými kvapalinami a pod.,
  • od poškodenej žatevnej techniky a trenia slamy natočenej na rotujúcich častiach zberacej techniky,
  • od závad elektrickej inštalácie strojných zariadení,
  • deti bez dozoru pri hre so zápalkami a mnoho ďalších príčin poznačených ľudským faktorom (napr. ľahostajnosťou a neopatrnosťou pri zbere úrody alebo vypaľovaním suchých trávnatých porastov).

 

Štatistika požiarovosti:

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiari nad Hronom chce z dôvodu predchádzania prípadov požiaru informovať najmä  fyzické osoby ohľadne ich povinnostívyplývajúcich z § 14 ods. 1 písm. e) zákona č. 314/2001 o ochrane pred požiarmi, z ktorého vyplýva aj zákaz vypaľovania porastov bylín, kríkov a stromov a zakladanieohňa v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, pričom porušením povinností fyzickej osoby sa uloží v súlade s § 61 ods. 4 písm. e) pokarhanie alebo pokuta až do výšky 331 eur.Rovnako postihnuteľné sú ajprávnické osoby alebofyzické osoby/podnikatelia, a to v prípade porušenia povinností vyplývajúce z § 4 písm. 

b) zákona č. 314/2001 o ochrane pred požiarmi, čím im môže byť uložená pokuta  dovýšky 16 596 eur v súlade s § 59 ods. 2 písm. e) zákona č. 314/2001 o ochrane predpožiarmi. 

 

 Okresné riaditeľstvo Vám ponúka niekoľko odborných rád ako predchádzať vzniku požiarom pri činnostiach spojených so zberom a skladovaním úrody a žatevných prácach:

 

  • dbajte, aby na miestach stohovania alebo skladovania sena a slamy bola vždy zabezpečená potrebná zásoba vody a iných vecných prostriedkov na uhasenie vzniknutého požiaru (množstvo vody má byť najmenej 500 l),
  • zabezpečujte dodržiavanie zákazu fajčenia,
  • dbajte na údržbu žatevnej techniky ako aj techniky pri spracúvaní a skladovaní úrody, a to v súlade s pokynmi výrobcu,
  • dbajte na umiestňovanie stohov a pokoseného obilia pri železničných tratiach do vzdialenosti najmenej 30 m od krajnej koľaje, medzi koľajami a slamou alebo uloženým obilím vytvoriť ochranný pás široký najmenej 10 m vo vzdialenosti najmenej 20 m od krajnej koľaje,
  • nedovoľte deťom hrať sa v blízkosti stohov obilia či slamy a hrania sa so zápalkami u detí, - dbajte na trvalé sledovanie neprimeraného zahrievania najmä voľne skladovaného sena (pokiaľ nie je uskladnené v balíkoch), aby vplyvom jeho biologickej teploty nedošlo ku samovznieteniu sena. Ak zistíte takýto stav, treba seno ihneď rozhádzať a na voľnom priestranstve dosušiť,
  • ak vznikne požiar, snažte sa ho v zárodku uhasiť dostupnými prostriedkami (napr. voda, hasiaci prístroj a pod.). Ak to nie je vo vašich silách, okamžite privolajte hasičskú jednotku.

 

Vzniknutý alebo spozorovaný požiar oznamujte na linku tiesňového volania - Hasičský a záchranný zbor  - tel. č. 150, príp. 112.

V prípade problémov sa obráťte na obecný úrad, príp. na Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiari nad Hronom č.t. 045/678 05 05.

 

V záujme nás všetkých chráňme úrodu pred požiarmi a dbajme na to, aby sme úrodu neohrozovali svojim nesprávnym konaním.Usilujte sa pri týchto prácach poznať  požiarne nebezpečenstvo a odstrániť vzárodku jeho príčiny.

 

Virtuálna prehliadka

Poprechádzajte sa po našej obci prostredníctvom virtuálnej prehliadky.

spustiť virtuálnu prehliadku

Táto webová stránka používa súbory cookies

Cookies sú malé textové súbory ukladané webovou stránkou vo vašom počítači. Používajú sa na skvalitnenie vášho zážitku pri návšteve webovej stránky, analýzu výkonnosti stránky a na zber údajov o jej používaní. Na tento účel využívame aj nástroje a služby tretích strán. Niektoré takto získané údaje môžu byť poskytnuté partnerom v EÚ a mimo EÚ.

Kliknutím na „Povoliť všetky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním cookies.
Kliknutím na “Odmietnuť všetky” odmietnete všetky cookies okrem nevyhnutných.
Kliknutím na “Spravovať nastavenia” môžete získať podrobnejšie informácie a upraviť svoje preferencie.

Nevyhnutné cookies slúžia na zabezpečenie riadneho fungovania webovej stránky. Vďaka nim je možná navigácia na stránke alebo prístup k chráneným oblastiam stránky. Nevyhnutné cookies je možné spracovávať aj bez udelenia súhlasu dotknutou osobou.

Preferenčné cookies umožňujú internetovej stránke zapamätať si informácie, ktoré určujú spôsob, akým sa webová stránka chová alebo vyzerá, ako napríklad váš preferovaný jazyk alebo región, v ktorom sa práve nachádzate.

Štatistické cookies nám pomáhajú zlepšovať našu webovú stránku vďaka údajom o tom, ako návštevníci stránku používajú, a to prostredníctvom anonymného zbierania informácií.

Marketingové cookies umožňujú analyzovať online aktivitu návštevníkov stránky. Vďaka tomu sa im pri prezeraní webu zobrazuje menej reklám. Zobrazované sú hlavne reklamy, ktoré sú pre návštevníka zaujímavé.

Viac informácií nájdete na stránke pravidlá používania cookies